Dermatomyositis
Logo van hart4elkaar
Troostgeschenk - wanneer woorden tekort schieten
 
Dermatomyositis.nl

Richtlijnen voor voeding bij verlaagde weerstand

Wanneer u te maken heeft met een verlaagde weerstand zal een diëtiste voor een lijst met toegestane en niet toegestane producten zorgen.
De richtlijnen die hier weergegeven zijn, zijn slechts ter indicatie.


Over het algemeen geldt dat alleen producten genuttigd mogen worden die op een hygiënische wijze zijn bereid. In de praktijk betekent het dat brood, beleg e.d. bij voorkeur rechtstreeks uit een onaangebroken verpakking genuttigd wordt.

Fruit en groenten moeten gaaf, fris en van een goede kwaliteit zijn. Kaas en vleeswaren kunnen beter in kleine hoeveelheden aangeschaft worden. Gesneden kaas of vleeswaren vers van de slagerij of kaasboer geven daarbij minder garantie van hygiëne dan de fabrieksmatig verpakte producten.

Ook brood, gebak, koekjes e.d. het liefst uit fabrieksverpakking. Vooraf in de winkel bereide producten als belegde broodjes, koffiebroodjes en puddingbroodjes zijn dus uit den boze. Muesli en andere onbereide graan- en/of zemelproducten zijn niet toegestaan, Cruesli alleen als er geen gedroogd fruit of noten aan zijn toegevoegd.

Gedroogd fruit, noten en pinda’s mogen alleen als zeker is dat ze zijn meegebakken, verhit en/of geconserveerd zoals bij krentenbrood en notenkoekjes. Geen losse pinda’s, noten of snoep van de markt of uit schepbakken dus: alleen vacuüm verpakte producten.

Snoep, koek en andere tussendoortjes die niet per portie verpakt zijn, mogen maximaal 1 week bewaard worden in een afgesloten trommel en alleen door de patiënt genuttigd worden.

Rauwe producten moeten absoluut vermeden worden: Denk hierbij aan vleeswaren zoals rosbief, fricandeau, filet american, leverworst en zachte patésoorten. Koud en/of rauw vlees zoals fricandeau, rosbief en tartaar. Rauwe visproducten, schaal- en schelpdieren zoals haring, mosselen en garnalen. Vacuüm verpakte (gerookte) vis zoals zalm en paling en rauwe ei-producten, zoals spiegelei en een zacht gekookt ei. Ook rauwkost, zoals tomaat, sla en komkommer moeten vermeden worden. Garnering als peterselie, koriander of andere kruiden of specerijen mogen ook niet. Groenten moeten alleen goed gaar gekookt zijn, vlees goed doorgebakken. Voor kaas geldt dat schimmelkazen als brie en camembert absoluut vermeden moeten worden, maar ook harde kazen met toevoegingen als komijn en andere kruiden. Ook niet gepasteuriseerde of gesteriliseerde kazen, kaas bereidt van rauwe melk (au lait cru), kaas direct ‘van de boer’ en zachte buitenlandse kazen zijn niet toegestaan.

Voor melk en melkproducten geldt dat deze niet langer dan 2 uur buiten de koeling mogen blijven, zelfs als de verpakking nog dicht is. Melkproducten die in de koeling staan moeten binnen 24 uur na opening gebruikt worden. Producten die door de fabrikant zijn gesteriliseerd, mogen ongeopend tot aan houdbaarheidsdatum buiten de koeling bewaard worden. Kant en klare, energie- en/of eiwitrijke drinkvoeding moet binnen twee uur na opening gebruikt worden. Niet-gepasteuriseerde melk, zoals melk die rechtsstreks ‘van de boer’ komt mag helemaal niet gebruikt worden. Soft en schepijs mag niet, verpakt ijs is wel toegestaan.

Zogenoemde gezondheids (pro- en prebiotica) producten als Vivit en Yakult worden vanwege de aanwezigheid van bacteriën en de onduidelijkheid betreffende het infectierisico ontraden.

Voor overige dranken geldt: kraanwater altijd voor gebruik een minuut laten doorstromen. Kruidenthee is niet toegestaan. Vruchtensap, limonade en (mineraal) water mag niet langer dan 12 uur in de verpakking buiten de koeling staan. Dranken die in de koeling staan moeten binnen 24 uur na opening gebruikt worden. Limonadesiroop die met water aangelengd moet voorzien worden van de datum van opening en binnen 1 week opgebruikt worden.

Fruit moet gaaf, vers en schilbaar zijn. Zacht en niet schilbaar fruit zoals aardbeien, kersen, frambozen, bessen, druiven, bramen en pruimen zijn niet toegestaan. Gedroogd fruit, zoals krenten en rozijnen zijn alleen toegestaan in bewerkte producten zoals krenten- en vruchtenbrood en maaltijd- en chocoladerepen.


In de praktijk betekent het bacteriën en dergelijke zo weinig mogelijk kans mogen krijgen, dus goed nadenken, veel weggooien, kleinere en relatief dure verpakkingen en een hoop rompslomp!


Zie ook: Aandachtspunten bij het bereiden van voeding
 

Animatie van het Dermatomyositis logo
dematomyositis
Actie rode neuzen opzetten
Ronald McDonald Kinderfonds
CliniClowns
Album printer-uw leukste foto's in een album
Je favoriete foto op canvas
Maak je eigen kaarten met kaartje2go
 

Deze site is onderdeel van diamental.nl