Dermatomyositis
Logo van hart4elkaar
Troostgeschenk - wanneer woorden tekort schieten
 
Dermatomyositis.nl

Tacrolimus - Prograft

Beschrijving van medicijnen op deze site zijn slechts bedoeld om een informatief beeld te scheppen. Ik heb er alleen informatie in opgenomen die (eventueel) in relatie staat tot het ziektebeeld op deze site. De informatie is dus geenszins bedoeld ter vervanging van informatie van apotheek of dokter.

Tacrolimus (vroeger FK-506) is een immunosuppressivum (afweeronderdrukker) dat in 1985 voor het eerst werd geïsoleerd uit de in Noord-Japan voorkomende grondschimmel Streptomyces tsukubaensis. De naam tacrolimus zou afgeleid zijn 'Tsukuba macrolide immunosuppressant'. Tacrolimus wordt o.a.verkocht onder de merknamen Prograf(t) - injecties en capsules, en Protopic - zalf. Ook het merk Advagraf bevat tacrolimus en is verkrijgbaar als capsules met verlengde afgifte (tacrolimus wordt gedurende enkele uren langzaam door de capsule wordt afgegeven). De zalf wordt voornamelijk gebruikt bij eczeem.

Tacrolimus wordt genoemd als de eerste macrolide immuunonderdrukker die men heeft ontdekt. Macrolide-antibiotica remmen de groei van vele soorten bacteriën. Eenvoudig gezegd grijpen ze in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien, waardoor de bacterie zal sterven. Tacrolimus onderdrukt dus de lichaamseigen afweer tegen vreemde cellen, vandaar dat het ook toegepast kan worden bij auto-immuunziekten, zoals Dermatomyositis.

Ciclosporine en tacrolimus hebben een soortgelijke werking en mogelijk niet tegelijkertijd gebruikt worden. Tacrolimus werkt vaak nog als andere, meer conventionele middelen het af laten weten. Er wordt echter verondersteld dat tacrolimus vaker verstoringen lijkt te geven van het glucosemetabolisme (het proces waarbij cellen glucose of suiker in energie omzetten) en meer neurologische complicaties lijkt veroorzaken dan ciclosporine. Mogelijkerwijs geeft het iets meer aanleiding tot nefrotoxiciteit (vergiftiging van de nieren). Bovendien kan het visuele en neurologische stoornissen veroorzaken. Vandaar dat men in eerste instantie niet over zal gaan tot gebruik van dit medicijn.

Aangezien er maar een klein verschil is tussen de dosering die een minimaal vereiste (afweerremmende) werking bewerkstelligt en de dosering waarbij (ernstige) bijwerkingen optreden, zullen regelmatig de bloedspiegels bepaald worden om te controleren hoeveel medicijn in het bloed aanwezig is. Op basis van dergelijke metingen kan de dosering eventueel worden aangepast, met minder bijwerkingen als gevolg. De behandelend arts zal tevens het bloed regelmatig controleren op aanwijzingen voor bijwerkingen.

Aandachtspunten

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. Zo vermindert tacrolimus de werkzaamheid van vaccins zoals het bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoorts vaccin en BCG-vaccin, en kan het de kans op bijwerkingen ervan verhogen. De vaccinatie kan minder effectief blijken, terwijl het gebruik van levende, verzwakte vaccins zelfs dien te worden vermeden.

Zowel alcohol als tacrolimus hebben een negatieve invloed op de lever en door combinatie hiervan is de kans op een leveraandoening groter. Ook grapefruit versterkt de werking van tacrolimus, waardoor bijwerkingen kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen veel andere medicijnen (ook kruidenmiddelen) de werking van tacrolimus verminderen. Ook zijn er medicijnen waardoor de hoeveelheid tacrolimus in het bloed kan stijgen, waardoor niet alleen de werking sterker zal worden, maar ook de bijwerking(en). Wisselwerking geldt niet alleen voor voorgeschreven geneesmiddelen, maar ook voor vrij verkrijgbare middelen als b.v. Ibuprofen en kruidenmiddelen zoals b.v. St. Janskruid.

Inname

De snelheid en manier waarop tacrolimus opgenomen wordt is afhankelijk van de manier waarop dit gebeurt. Aangezien de aanwezigheid van voedsel beide vertraagt (vooral als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte) wordt aangeraden het middel één uur voor de maaltijd, of twee tot drie uur na een maaltijd, in te nemen. Vanwege de verhoogde kans op vergiftiging van de nieren is het van uitermate groot belang dat er voldoende gedronken wordt. En dus geen Grapefruit gebruiken.

Bijwerkingen

Over het algemeen geldt dat het bijwerkingenprofiel van afweeronderdrukkers vaak moeilijk vast te stellen is, door de aard van het ziektebeeld en het gelijktijdig gebruik van vele andere geneesmiddelen. Van een aantal bijwerkingen is echter waargenomen, of kan niet worden uitgesloten, dat het samenhangt met het gebruik van tacrolimus. De bijwerkingen schijnen vaker aanleiding te zijn om de therapie te staken, waarbij aangemerkt dient te worden dat de nadelen per patiënt moeten worden afgewogen tegen het, te verwachten, therapeutische voordeel. Bij orale toediening (capsules) komen bijwerkingen overigens minder vaak voor dan bij intraveneus gebruik (injecties).

De meest voorkomende bijwerkingen (volgens de bijsluiter vaak tot zeer vaak voorkomend) zijn: moeite met slapen, trillen, hoofdpijn, oogaandoeningen, gevoeligheid voor licht, tuitend geluid in de oren, verhoogd bloedsuiker, verhoogd kalium in het bloed, bloedarmoede, versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk, ademhalingsstoornissen als kortademigheid, keelontsteking, hoesten, griepachtige verschijnselen, diarree, misselijkheid, braken, verstoppingen, maagklachten, slechte spijsvertering, ontstekingen en zweren in de mond, pijn in gewrichten, ledematen en rug, spierkrampen, nierstoornissen

Dit is slechts een kleine greep uit de lijst. Wie geïnteresseerd is in een volledig overzicht kan hier de volledige bijsluiter downloaden.


 

Animatie van het Dermatomyositis logo
dematomyositis
Actie rode neuzen opzetten
Ronald McDonald Kinderfonds
CliniClowns
Album printer-uw leukste foto's in een album
Je favoriete foto op canvas
Maak je eigen kaarten met kaartje2go
 

Deze site is onderdeel van diamental.nl